Startsidapraktikenbehandlinghundosteopatipatientkommentarerfakta & historiakontakt


Den kraniosacrala rytmen

Kraniosacral behandling är den osteopatiska behandlingsmetod som jag har valt att vidareutbilda mig inom. Tekniken har utvecklats av osteopater sedan början 1900-talet och idag tillämpas metoden främst av osteopater för att effektivt behandla både människor och djur.

Metoden bygger på det faktum att den hjärnvätska som pulserar runt hjärnan och ner längs ryggraden till korsbenet, hela tiden påverka nervtrådarna som fäster intill ryggkotorna. Hjärnvätskans funktion är att skydda och ge hjärnan näring. När den kraniosacrala rytmen störs kan det påverka muskler, leder, hormoner, inre organ och även individens mentala tillstånd.

Det finns många faktorer eller trauman som kan påverka den kraniosacrala rytmen negativt, vilket i sin tur påverkar allmäntillståndet hos individen. Slag mot kroppen, olika låsningar och spänningar påverkar hjärnvätskans puls som i sin tur påverkar funktionen hos nervtrådarna. Eftersom nervtrådarna går ut till kroppens olika organ och kroppsdelar kan en försämrad kraniosakral rytm påverka dessa organ och kroppsdelar negativt.

Hjärnvätskans rörelse går att känna som en puls i hela kroppen och den märks bland annat där kraniet fäster vid nacken, och i korsbenet. Terapeuten inriktar sig på att med händerna undersöka detta flöde för att på så sätt och med mycket små och lätta handgrepp kunna lösa upp problem som har uppstått i kroppen. Därigenom vill terapeuten få igång den normala pulsen i hjärnvätskan som i sin tur underlättar för kroppens självläkande processer.

Behandlingseffekten

Med den kraniosacrala behandlingen påverkar man direkt främst fem stora områden i kroppen: centrala nervsystemet, ryggmärgsvätskan, hinnorna runt hjärnan och ryggmärgen, ledstrukturerna mellan skall- och ansiktsbenen och korsbenets rörelse i förhållande till höfterna. Genom att behandla ovan områden påverkas i sin tur leder, skelett, vävnader, muskler och inre organ positivt.

Kraniosacral behandling kräver en tränad blick, känslig hand, stor kunskap och noggranhet från terapeutens sida. Metoden är mycket subtil och de lätta handgrepp som används på patienten är mycket effektiva trots att de knappt märks eller känns. Ingen form av ”knäckningar” förekommer under behandlingen; istället fokuserar terapeuten på att ge små och knappt märkbara manipulationer som ändå åstadkommer mycket stora och gynnsamma resultat på kroppen.

Redan under besöket hos en osteopat kan patienten känna av den positiva effekten av den kraniosacrala behandlingen genom att bli lugn, känna sig avslappnad och till och med somna.

  Kraniosacral behandling

Kraniosacral osteopati
Återställer rörligheten i kraniets suturer. Metoden har utvecklats
av D.O. William G Sutherland.

Källa: alternativmedicin.se

 www.alternativmedicin.se